All the World is a Stage

Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Aισχύλος…Shakespeare. Tο θέατρο υπάρχει στην κουλτούρα μας και στη ζωή μας, όποτε why not? Έργα ιστορικά, κωμωδίες και τραγωδίες, έργα ιδιαίτερα, πολύπλοκα, υπέροχα και αν τα προσεγγίσουμε με αγάπη και διάθεση παιδαγωγική, έργα για όλες τις ηλικίες!

Κι έτσι κι έγινε! Η ιδέα @ELA – Educational Leadership Association να είναι η σχολική χρονιά 2020-21 αφιερωμένη στον μεγάλο Άγγλο δραματουργό και ποιητή αγκαλιάστηκε από το σχολείο μας: Το χαρτί που σαν ταπετσαρία τοποθετήθηκε στον χώρο υποδοχής γέμισε γρήγορα με ιδέες και δρώμενα από τις online τάξεις μας όλων των επιπέδων. Εξελίχθηκε σε ψηφιδωτό εμπλουτισμένο με εικόνες, ζωγραφιές και crafts από τις αφοσιωμένες δασκάλες και τα παιδιά μας. Μας καλοσωρίζε κάθε μέρα στον ήσυχο χώρο εργασίας μας όλους τους μήνες του lockdown, αντανακλώντας την ενεργότητά της διδακτικής διαδικασίας οnline. Ήταν ο κρίκος που μας ένωνε όλους – νιώθαμε τον παλμό και τη δράση ακόμη και αν δεν είχαμε τα παιδιά στις τάξεις μας.  

Τα μικρούλια γνώρισαν τον συγγραφέα μέσα από πληροφορίες για τη ζωή του, διαβάζοντας παραμύθια για πριγκίπισσες και ιππότες, σχεδιάζοντας κοστούμια, ζωγραφίζοντας πορτραίτα του, μιλώντας για γεύματα (banquets), την αγάπη του Ρωμαίου κ της Ιουλιέτας μέσα από πολλές παραλλαγές και δίνοντας πολλές φορές το δικό τους alternative ending. Ζωγραφίσαμε, μεταμφιεστήκαμε, νιώσαμε, εκπαιδευτήκαμε. Η Νάσια (Level B2), έκανε κι ένα πολύ ωραίο cartoon που αφηγείται σύντομα όλη την ιστορία των δυό νέων στη Βερόνα, χρησιμοποιώντας μία από τις αγαπημένες της εφαρμογές. .

Eμπνευσμένοι από τον Prospero και τα μαγικά του ξόρκια διασκεδάσαμε παρά πολύ με τα μαγικά φίλτρα που φτιάξαμε. Ο χρόνος δεν αρκούσε για να μελετήσουμε όλο το έργο Τhe Tempest αλλά οι πρώτες σκηνές ήταν αρκετές για να αγαπήσουμε τον Δούκα του Μιλάνου, την μονάκριβη του κόρη και την Ariel! To be continued… 

 Ο Macbeth και η Lady Macbeth χρειάστηκαν τη βοήθεια μας και τους στείλαμε mails για να τους συμβουλέψουμε και να συμπαρασταθούμε. Όλες οι ιδέες authentic and original! Ποιός έφταιγε για τους τόσους φόνους; Η φιλοιδοξία του Thane of Cawdor, η γυναίκα του ή οι μάγισσες;  Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται “fair is foul and foul is fair”. Let us be aware! Επίσης, μάθαμε και για το θέατρο, τους θεατές, την εποχή που έζησε ο μεγάλος δραματουργός και τη ζωή του στο Λονδίνο και το Stratford-upon-Avon μέσα από παρουσιάσεις των συμμαθητών μας. Αυτό που μας άρεσε πιο πολύ ήταν όταν μεταμφιεσμένοι σε Lady και Macbeth διαβάζαμε σκηνές του έργου- the girls’ hairstyling was the best! Tέλος, τα tweets του Ηamlet, τα memes και τα posters που ετοίμασαν τα εφηβάκια μας χρησιμοποιώντας digital media platforms, μας δίνουν μια σύγχρονη προσέγγιση of his dilemmas and actions. Shocking, funny, creative, provocative ideas filled our zoom chat boxes as well 😉

Ανεκπλήρωτοι έρωτες, φιλία, παιχνίδια εξουσίας, το πεπρωμένο, η προδοσία, η εκδίκηση, η οικογενειακοι δεσμοί, φιλοδοξία, διλλήματα, κόσμοι μαγικοί, ξωτικά, πνεύματα, βασιλιάδες, Ιστορία, διδάγματα, μελέτη χαρακτήρων, ανθρωπίνων σχέσεων, αξίες που αλλάζουν κ άλλες διαχρονικές, αξεπέραστες. – All The World is a Stage! 

Η λογοτεχνία θρέφει το πνεύμα κι ημερώνει την ψυχή. Είναι τόσο ωραίο να βλέπεις να παιδιά να τα απορροφά το περιεχόμενο, να έχουν ιδέες, επιχειρήματα, να διασκεδάζουν και η γλώσσα να είναι απλά το μέσο επικοινωνίας! ‘Ετσι ωριμάζουν, αποκτούν αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και μεγαλώνουν όμορφα, ήρεμα. Και είναι επίσης ωραίο να συνεργαζόμαστε με like-minded σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα μέλη του ELA. H οπτική αλλάζει, οι δράσεις αποκτούν άλλη διάσταση και τόσο οι εκπαιδευτικοί μας όσο και οι μαθητές μας ανήκουν σε μία διευρυμένη ομάδα, κάτι που προσδίδει ενθουσιασμό και περισσότερες ευκαιρίες για ιδιαίτερες εμπειρίες όπως το Τhe Globe Training event for educators.

#storytelling, #quiznight #ela #theglobe #shakespeare #theatre #tragedy #comedy #history #thetempest #Macbeth #Hamlet .

#humanities #varelastudies #growthmindset #thebestyoucanbe

Leave a Reply

%d bloggers like this: