Τί είναι το Growth Mindset;

Growth Mindset: η πεποίθηση ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί αν προσπαθήσουμε. Όσο πιο πολύ εξασκηθούμε, τόσο πιο καλές επιδόσεις θα έχουμε. Δε φοβόμαστε τα λάθη γιατί από αυτά μαθαίνουμε. Γινόμαστε εξυπνότεροι εάν με την καθοθήγηση των εκπαιδευμένων δασκάλων μας, ακολουθούμε καλές πρακτικές, είμαστε περίεργοι και έχουμε απορίες, εξασκούμαστε αρκετά και ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

practice makes perfect!

O όρος χρησιμοποήθηκε για πρώτη φορά από την ερευνήτρια Dr. Dweck για να περιγράψει τον ορθό τρόπο σκέψης που πρέπει να έχουμε σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη της ευφυίας των παιδιών αλλά και του ανθώπου γενικότερα. Σε έρευνες που έκανε, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν growth mindset επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ανθεκτικότητα και ξεπερνούν τις  προκλήσεις επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Σε αντίθεση, όσοι έχουν fixed mindset πιστεύουν ότι η ευφυία είναι στατική και άρα δε χρειάζεται να προσπαθούν. Έτσι, αποφεύγουν τις προκλήσεις, δικαιολογούν εύκολα τον εαυτό τους και τα παρατούν, νιώθουν ότι απειλούνται από τις επιτυχίες των άλλων. Έτσι δε δίνουν στον εαυτό τους την ευκαιρία να προοδεύσει. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: