Θέατρο Ξανά!

Το φετινό slogan #ΚΘΒΕ εκφράζει απόλυτα το αίσθημα μας ως θεατές από τις παραστάσεις που παρακολουθήσαμε με δύο διαφορετικές ηλικιακά ομάδες παιδιών:

Κυριακή 30/10 “Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μονή Λαζαριστών

Κυριακή 13/11 “Γκάρης το Μιούζικαλ” Τασούλα Επτακοίλη. Βασιλικό Θέατρο.

Το πολύ ενδιαφέρον, με προσεγμένες παραστάσεις σαν κι αυτές, είναι πως κάθε παιδί έχει κάτι διαφορετικό να πει για το τι του άρεσε: “Ωραίο έργο,” “οι καλύτεροι ηθοποιοί που έχω δει”, “πρόσεξα πώς άλλαζαν τα σκηνικά” , “τί ωραία κοστούμια που φορούσαν! Εμένα μου άρεσε το φόρεμα της γάτας”, “ ήταν αστείο, ο μάγειρας ήταν ο αγαπημένος μου“ “πολύ ωραίο αυτό το θέατρο και τεράστιο” , “ωραία μουσική και τραγούδια!”

Κι όλα είναι αλήθεια: πολύ εύστοχη επιλογή έργων, πλούσια σκηνικά και κοστούμια, εξαιρετικοί ηθοποιοί και συντελεστές, όμορφα μηνύματα που παιρνούν στα παιδιά, φιλόξενοι χώροι κι άνθρωποι.

O Μπαμπάς ο Πόλεμος είναι μια παρανοική κωμωδία – παρανοική όσο και ο πόλεμος- που δείχνει πώς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος με σκοπό το οικονομικό όφελος. Ο συγγραφέας επιλέγει να μιλήσει για σοβαρά θέματα με κωμικό τρόπο, χωρίς να τους αφαιρεί την πικρή και δυσοίωνη νότα τους. Στο τέλος αιφνιδιάζει τον θεατή: Ο Φιλόξενος – εκπρόσωπος της ασύδοτης οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης, και ο Δημήτριος ο Πολιορκητής – εκπρόσωπος του Πολέμου – κλείνουν το έργο σε αγαστή συνεργασία.

“ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ: Δημήτριε, το ξέρεις πως σε νιώθω σαν πατέρα μου…ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Αν είχα ένα γιο θα ήθελα να σου μοιάζει…”

Ο Γκάρης το Μιούζικαλ είναι μια μεγάλη παραγωγή, ευφάνταστη, γεμάτη τραγούδια και εικόνες που μας ταξιδεύει. Ο Γκάρης συνειδητοποιεί ότι μπορεί να πετάξει και η υπερδύναμη του αυτή ενεργοποιείται μόνο μέσω της ενσυναίσθησης. Αφουγκράζεται και νιώθει τον πόνο των άλλων και τους βοηθά, με κριτήριο πάντα το λογικό, το δίκαιο και το καλό – μια τρυφερή ιστορία προσφοράς και αγάπης! Το μήνυμα της παράστασης είναι ότι όποιος αρχίσει να σκέφτεται όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους άλλους, όποιος αποφασίσει να πολεμήσει την αδικία, θα ανακαλύψει πως είναι πολύ πιο δυνατός απ’ ότι φαντάζεται!

Αγαπάμε τις όμορφες Κυριακές, παρέα στο θέατρο. Ευχαριστούμε!

Leave a Reply

%d